Slovo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vianoce vo Velkej Britanii

(2. cast) Peceny moriak a vianocny puding

Britske Vianoce rovnako ako Vianoce v inych krajinach maju svoje neodskriepitelne atributy. Patri k nim slavnostne menu, dekoracia ako aj zvyky.

Slavnostne vianocne jedlo (Christmas Dinner) sa podava kratko po poludni. Tvori ho peceny moriak alebo hus, brusnicova omacka, syta orieskova plnka, tenke klobasky obalene platkami slaninky (pig in blanket), pecene zemiaky a vareny ruzickovy kel. Pecene maso sa polieva hustou stavou.

Zavrsenie koncertu chuti je ulohou vianocneho pudingu (Christmas Pudding). Puding sa polieva brandy, ktore sa zapali, aby ohen odvratil od domu diablov a vsetky zle sily.

Vianocny puding sa svojou chutou podoba ovocnemu kolacu, ale nie sposobom pripravy. Kym ovocny kolac je peceny, vianocny puding je vareny nad parou. Pripravuje sa z trinastich surovin na pamiatku Jezisa Krista a jeho dvanastich apostolov a je miesany "od vychodu na zapad" na pocest troch kralov, ktori prisli oslavit maleho Jeziska. Tradicny cas na pripravu pudingu je posledna nedela pred adventom (Stir Up Sunday). Priprava pudingu ma svoju carovnu moc. Puding vznasajuci sa nad parou musi pomiesat kazdy clen rodiny a nieco si pri tom potajomky zelat. Uvareny puding sa skladuje na chladnom mieste az do 1. sviatku vianocneho (Christmas day), kedy sa opat vari nad parou dve hodiny. Do cesta pudingu sa vklada strieborna minca (v minulosti to bola sestpencova minca). Stastny ten, kto ju pri krajani pudingu najde - v buducnosti sa moze tesit z velkeho bohatstva.

Tak 24. ako aj 25. decembra kroky mnohych smeruju do kostola na slavnostnu omsu.  Mnohi idu do kostola pre neopakovatelne caro vianocnych sluzieb Bozich jediny raz v roku.

 

Prvy bozk pod imelom

 

Dalsou neodmyslitelnou sucastou Vianoc je vyzdoba.  Stromcek sa dostal na britske ostrovy z Nemecka. Dalsou sucastou vyzdoby su stebla a konariky vzdyzelenych rastlin, krov a stromov. Ci uz je to cezmina, brectan, imelo, bobkovy list, zimozelen alebo tis.

Ozdobovanie pribytku vzdyzelenymi rastlinami pochadza este z dob staroveku, ked sa uprostred zimy oslavoval navrat slnka, prinasajuceho svetlo a teplo.

Cezmina chrani obydlia pred zlymi duchmi. Rovnako imelu sa pripisuju magicke ucinky a kedze Drudi ho zasvatili bohyni lasky, rozsirila sa tradicia bozkavania pod imelom.

Podla starej tradicie by sa vianocna vyzdoba nemala zjavit skor ako 24. decembra. Ktora z rodin ju ale dodrziava, nevedno. V mnohych rodinach zdobia vianocny stromcek a kladu ozdoby na vsetky volne miesta v dome uz zaciatkom decembra, niekde dokonca uz koncom novembra. Este dalej vsak zasli obchodnici, ktori Santa Clausa vystavia vo svojom obchode uz v polovici novembra a vianocny tovar zacnu predavat zaciatkom septembra!

 

Dych vyrazajuce tajomstva

 

Ake by to boli Vianoce bez darcekov? Britskym detom, ale i dospelym ich prinasa Father Christmas, ktory prilieta na saniach tahanych sobmi. Do pribytku sa dostava cez komin a ocita sa v kozube. Nad kozubom visia pancuchy, do ktorych vklada sladkosti. Velke darceky maju svoje miesto pod stromcekom. Deti sa na vianocne prekvapenie nesmierne tesia a nevedia sa ho dockat. Tie najnetrpezlivejsie vstavaju este nad ranom, aby so zatajenym dychom odkrucali masle a objavovali velke tajomstva od Father Christmas. Dospeli zvycajne pockaju na odhalovanie svojich prekvapeni az na cas po slavnostnom obede.

Vo vecernom case sa schadzaju rodiny a priatelia. Vacsinou sa podavaju speciality studenej kuchyne, rozne sladke dobroty, vino, pivo a alkohol. Atmosteru sprijemnuju rozne hry a kvizy.

 

Na zaver mozno spomenut este jednu britsku specialitu. Vianocne pohladnice. Mozno aj vdaka tomu, ze ich rodiskom je Anglicko, vyskytuju sa v skutocne velkom rozsahu. Neposielaju sa len rodinam a priatelom, ale rozdavaju si ich medzi sebou kolegovia, susedia, ludia, ktorych spaja nejaka spolocna aktivita.

 

Take su teda britske Vianoce. Rozkosatene ako minajucim sa casom obdareny strom. Rozdavajuce svoje posolstvo i tajomstva. Symbolicky i realne prinasajuce krasu a dobro. Posolstvo zivota, ktory musi pokracovat a v ktorom dobro musi vitazit nad zlom.

 


Reportáže | stály odkaz

Komentáre

  1. Nemůžu anglický jídla.
    V NNR mi svýho času, nevím jestli se narodil Lenin, nebo co, naservírovali vařený kuře s jogurtem nezjištěného druhu a borůvkový mlíko. Hnus na blití.
    Do Anglie bych teda nešel ani za operku. Ani jako doktorka mediscíny:-)))
    publikované: 27.12.2009 19:39:21 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Santa Claus
    http://erobizzon.ucoz.com/foto/79826.jpg
    Santa Claus, also known as Saint Nicholas, Sinterklaas, Father Christmas, K ris Kringle or simply "Santa", is a legendary figure who, in many Western cultures, brings gifts to the homes of the good children during the late evening and overnight hours of Christmas Eve, December 24 or on his Feast Day, December 6 (Saint Nicholas Day). The legend may have part of its basis in hagiographical tales concerning the historical figure of gift giver Saint Nicholas. A nearly identical story is attributed by Greek and Byzantine folklore to Basil of Caesarea. Basil's feast day on January 1 is considered the time of exchanging gifts in Greece.
    http://erobizzon.ucoz.com/foto/p618535306.jpg
    While Saint Nicholas was originally portrayed wearing bishop's robes, today Santa Claus is generally depicted as a plump, jolly, white-bearded man wearing a red coat with white collar and cuffs, white-cuffed red trousers, and black leather belt and boots. This image became popular in the United States and Canada in the 19th century due to the significant influence of caricaturist and political cartoonist Thomas Nast.This image has been maintained and reinforced through song, radio, television, and films. In the United Kingdom and Europe, he is often depicted in a manner identical to the American Santa Claus, but he is commonly called Father Christmas.
    http://erobizzon.ucoz.com/foto/p616538954.jpg
    One legend[which?] associated with Santa Claus says that he lives in the far north, in a land of perpetual snow. The American version of Santa Claus says that he lives at his house on the North Pole, while Father Christmas is often said[by whom?] to reside in the mountains of Korvatunturi in Lapland Province, Finland. Santa Claus lives with his wife Mrs. Claus, a countless number of magical elves, and eight or nine flying reindeer. Another legend[which?] of Santa Claus says that he makes a list of children throughout the world, categorizing them according to their behavior ("naughty" or "nice") and that he delivers presents, including toys, candy, and other gifts to all of the good boys and girls in the world, and sometimes coal to the naughty children, on the single night of Christmas Eve. He accomplishes this feat with the aid of the elves who make the toys in the workshop and the reindeer who pull his sleigh.
    http://erobizzon.ucoz.com/foto/fd-santa-imp-red.jpg
    publikované: 02.01.2010 04:21:09 | autor: Feril (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014